گام اول:
از عطاری و یا مرکز باغبانی محل خود بذرهای سیبزمینی بخرید. حتی میتوانید بذرهایی خریداری کنید که برآمدگیهای آن در حال جوانه زدن هستند. به این برآمدگیها چشم سیبزمینی میگویند.
گام دوم:
حالا باید بذرهای خود را در یک فضای سرد، خشک و روشن به مدت دو هفته قبل از کاشت ذخیره کنید که به این عمل بسترسازی میگویند. اینکار به بذر شما امکان جوانه زدن در مدت کوتاهتر و به شما امکان پرورش دادن بهترین محصول را میدهد.
- بستر سازی:
1. آن سمت بذر سیبزمینی که بیشترین چشمها را دارد، پیدا کنید و سیب زمینیها را در کنار هم قرار دهید به گونهای که چشمها رو به بالا باشند.
2. آنها را انبار کنید. هر چشم یک جوانه خواهد زد.
3. جوانهها را بررسی کنید. حتما جوانههای ناسالم را از بین ببرید.
4. زمانی که طول جوانهها به 1.5 تا 2.5 سانتیمتر رسید آنها را در خاک بکارید.
گام سوم:
خاک خود را آماده کنید. یک نقطهی آفتابگیر انتخاب کنید که خاکش نرم و دارای آبیاری مناسب باشد تا ریشهها به خوبی پیشروی کنند. اگر خاک آن خشک است، چند روز قبل از کاشت آن را آبیاری کنید چراکه خاک مناسب کاشت باید مرطوب و نه زیادی خیس باشد.
صبر کنید تا خاک قبل از کاشت گرم شود. اگر سیب زمینیها را در زمین مرطوب بکارید و آنها برای مدت طولانی در رطوبت بمانند، قبل از آنکه شانسی برای رشد کردن داشته باشند گندیده خواهند شد.
گام چهارم:
شما 3 راه معمول برای پرورش سیبزمینیهای خود دارید:
1- قاچ کردن: یک شیار به عمق ده سانتیمتر در زمین بکنید. سیب زمینیها را با فاصلهی 45 سانتیمتر از هم در آن بکارید و روی آنها را با خاک بپوشانید.
2- لاشبرگ افزودن: خاک را درست مانند روش اول آماده کنید. اینبار سیب زمینیها را در سطح خاک میگذارید و به جای خاک با لاشبرگها روی آنها را میپوشانید.
3- کانتینر: برای افراد شهرنشینی که میخواهند سیب زمینی پرورش دهند، بهترین روش میباشد. 15 سانتیمتر خاک را در کف یک کانتینر بریزید. دانههای سیبزمینی را داخل آن بیاندازید و روی آنها را با 7 یا 8 سانتیمتر خاک بپوشانید. با رشد کردن ریشهها خاک سطح را تمدید کنید و در نهایت کانتینر شما پر از سیبزمینی خواهد شد.
کانتینرهای پیشنهادی شامل بشکه، کیسههای مخصوص نگهداری غلات و یا گونیهای زبر و ضخیم میشود.
گام پنجم:
بهترین قسمت پرورش سیبزمینی، توجهات کم و دائمی است که نیاز دارند. تنها به یکبار آبیاری در هفته نیاز دارند و اگر باران هم بیاید که کمتر از هفتهای یکبار خواهد بود. همانطور که سیبزمینیها رشد میکنند حواستان باشد که خاک دور ریشهها کافی باشد.
بعد از 50 تا 60 روز بررسی کنید تا ببینید آیا سیبزمینیهای جدیدی در آمده است یا نه. شما در یک مرتبه کاشت تنها باید سیب زمینی لازم برای 2 یا 3 روز خود را پرورش دهید و آنها را در یخچال نگهداری کنید.
دورهی کاشت بین 90 تا 120 روز زمان میبرد. اگر برای برداشت تا دو هفته بعد از مرگ ساقهها و برگها صبر کنید، پوست سیبزمینیها سفتتر و ضخیمتر میشود در نتیجه برای مدت طولانیتری میتوان آنها را ذخیره کرد.
گام ششم:
محصول خود را در یک فضای خشک و خنک، با دمای بالای انجماد نگه دارید. برای آنکه بتوانید به مدت طولانیتری آنها را ذخیره کنید، کثیفی روی سیبزمینیها را تا هنگام مصرف از آنها پاک نکنید.
مترجم: آرزو ناصرالمعمارین